HTML

1500 Like a Milla ellen

Alulról jövő civil kezdeményezésként felelősséget érzünk és elkötelezettek vagyunk a sajtó önszabályozása tekintetében. Kezdeményezésünkkel szeretnénk elérni, hogy olyan kártékony elemek, melyek gátolják a sajtó szabadságát Magyarországon, a cenzúra eszközével, valamint nyíltan antidemokratikus eszközökkel élnek akár saját belső választásaik elcsalása tekintetében is, ne mérgezhessék a magyar közéletet.

Friss topikok

Archívum

Alkotmány- és törvényellenes a Milla tevékenysége?

2012.03.27. 10:06 -Astaroth-

Az Egymillióan a Sajtószabadságért facebook-csoport blogjainak egyikében felhívást intéz mindenkihez, hogy éljen írásos panasszal az alapvető jogok biztosánál a Médiatanács ügyében. Mint írják: "hogy a hatalmi önkényt megtestesítő médiatanács sérti a magyar sajtószabadság hagyományát, korlátozza a szólásszabadságot és a közügyek megvitatását,"

Az elküldendő levél sémájában a 37/1992. AB határozatra hivatkoznak, melyet elolvasva felvetődik bennünk a kérdés, hogy maga a kezdeményező egyesület megfelel-e ezen kritériumoknak?

A határozat 5. pontja szerint: "A testület a 30/1992. (V. 26.) AB határozatban kimondta, hogy a szabad véleménynyilvánítás joga a kommunikációs alapjogok „anyajoga”; belőle vezethető le többek között a sajtószabadság alapjoga is. Az AB kifejtette, hogy az alkotmány a szabad kommunikációt -- az egyéni magatartást és a társadalmi folyamatot -- biztosítja és védi, függetlenül annak tartalmától." A 6. pontban pedig alábbi olvasható: "A rádió és televízió alkotmányos működésének feltételeként a törvénynek ki kell zárnia, hogy a közszolgálati rádióban és televízióban akár az állam szervei, akár egyes társadalmi csoportok a műsorok tartalmára meghatározó befolyást gyakorolhassanak. Ez a tilalom a közvetett befolyásolásra és a befolyásolás lehetőségére is vonatkozik. Az „állami szervektől” való függetlenség követelménye -- a műsorok tartalmát illetően -- a törvényhozással és a kormánnyal szemben egyaránt fennáll, és ugyanez vonatkozik az önkormányzatokra, a pártokra és más társadalmi szervezetekre, érdekképviseletekre és csoportokra is. Az AB egyben rámutat arra is, hogy álláspontja szerint pártok konszenzusa, még kevésbé csupán a parlamenti pártok konszenzusa nem alkalmas arra, hogy alkotmányos garanciát nyújtson a véleményszabadság teljességére."

Mint ismeretes, az Ide Tartozunk, valamint az Egymillióan a Sajtószabadságért facebook-csoportok aláírásgyűjtéssel érték el, hogy a magyar közszolgálati televízió levegye műsoráról Pesty László a cigány-magyar együttélésről szóló dokumentumfilmjének ismétlését. Ez pedig a hatodik pontban leírtaknak a megsértése.

Az említett blogbejegyzésben lévő felkérésnek, miszerint küldjünk el levelet, eleget tettem, csupán tartalmát változtattam meg, kérvényezvén, hogy vizsgálják ki a Milla tevékenységét. Amennyiben te is aggódsz a sajtószabadságért, s nem tartod elfogadhatónak, hogy egyes társadalmi csoportok cenzúrázzák a médiákat petíciók átadásával, te is megteheted az alábbi sablon elküldésével a panasz@ajbh.hu email címre.

Tisztelt Alapvető Jogok Biztosa!

Kérem, hogy kezdeményezze az Ide Tartozunk, valamint az Egymillióan a Sajtószabadságért facebook-csoportok tevékenységének alkotmányossági vizsgálatát Pesty László dokumentumfilmjének cenzúrázása kapcsán. Az Alkotmánybíróság által húsz éve (a 37/1992. AB határozatban) írtak lényege szerint sem „az állam szervei”, sem „egyes társadalmi csoportok” nem gyakorolhatnak „meghatározó befolyást” a sajtóra. A határozat 6. pontja kimondja: "A rádió és televízió alkotmányos működésének feltételeként a törvénynek ki kell zárnia, hogy a közszolgálati rádióban és televízióban akár az állam szervei, akár egyes társadalmi csoportok a műsorok tartalmára meghatározó befolyást gyakorolhassanak." Megítélésem szerint az aláírásgyűjtés, valamint petíció átadása, s annak következménye alkotmányellenesen korlátozza a szólás és a sajtó szabadságát, és a közügyek megvitatását. Sérti a magyar sajtószabadság hagyományát, mindazok emlékét, akik szabadságharcaink során a szólás és a sajtó szabadságáért is vesztették életüket, vagy szenvedtek börtönbüntetést. Ezért kérem, hogy kezdeményezze a Ide Tartozunk, valamint az Egymillióan a Sajtószabadságért facebook-csoportok tevékenységének alkotmányossági vizsgálatát 

Tisztelettel,

Aláírás:

Lakcím:

Postai levelező cím:

Szólj hozzá!

Címkék: cenzúra alkotmánybíróság milla sajtószabadság pesty

A bejegyzés trackback címe:

https://1500lm.blog.hu/api/trackback/id/tr224342918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.